Szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasto to jadłam kilka razy u mojej siostry. Tak bardzo mi smakowało, że w końcu wzięłam od niej przepis i upiekłam je także u siebie. Dodałam owoce, które miałam pod ręką: trochę malin, borówek, śliwek i jedną zapomnianą morelę. Wyszedł apetyczny, letni misz-masz. Polecam wypróbować, póki jesień na dobre nie rozpanoszyła się za oknami 😉

Zdjęcie - Szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka o wymiarach 25×30 cm):

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie maliny, borówki, śliwki i morela)

Wykonanie:

Kruszonka:

Mąką wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami/orzechami. Dodać zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe/orzechy. Wymieszać i odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Do masy maślanej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, oprószone lekko mąką. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 🙂

Kategorie przepisów

Podobne przepisy