Szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Ciasto to jadłam kilka razy u mojej siostry. Tak bardzo mi smakowało, że w końcu wzięłam od niej przepis i upiekłam je także u siebie. Dodałam owoce, które miałam pod ręką: trochę malin, borówek, śliwek i jedną zapomnianą morelę. Wyszedł apetyczny, letni misz-masz. Polecam wypróbować, póki jesień na dobre nie rozpanoszyła się za oknami ?
Składniki (blaszka o wymiarach 25×30 cm):
Ciasto:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
- 2 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów
Dodatkowo:
- owoce (u mnie maliny, borówki, śliwki i morela)
Wykonanie:
Kruszonka:
Mąką wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami/orzechami. Dodać zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe/orzechy. Wymieszać i odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Do masy maślanej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, oprószone lekko mąką. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego ?