Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
Dziś proponuję coś w stylu azjatyckim. Szybki makaron udon smażony z wołowiną, papryką, brokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a to po ciężkim dniu pracy jest bardzo ważne. Zdrowy i pyszny obiad dla każdego, gorąco polecam ten przepis. Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także makaron udon z chilli i szpinakiem i ten z wołowiną i grzybami – pycha!
Scroll down for recipe in English
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami(4 porcje)
Składniki:
- 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 100 g groszku cukrowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego startego świeżego imbiru
- 3 garści małych różyczek brokuła
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 400-500 g świeżego makaronu udon
- 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni.
- Do tej samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj brokuły i groszek i smaż mieszając, aż lekko zmiękną przez koło 3 minuty. Następnie dodaj sos hoisin, sos sojowy, chili i 3/4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, dodaj makaron, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 2 minut. Dodaj wołowinę, posiekaną dymkę i olej sezamowy, podgrzej mieszając przez przez 1 minutę i podawaj.
Smacznego!
English version
Stir fry with udon noodles, beef and vegetables(4 servings)
Ingredients:
- 400 g beef setak, cut into thin slices
- 1 tablespoon cornstarch
- 2 tablespoons vegetable oil
- 150 g mushrooms, thinly sliced
- 1/3 bell pepper, sliced
- 100 g sugar snap peas
- 4 cloves garlic minced
- 1 tablespoon grated peeled fresh ginger
- 3 handfuls, small broccoli florets
- 3 tablespoons hoisin sauce
- 2 tablespoons light soy sauce
- 1 teaspoon chili sauce or 1/2 teaspoon chilli powder
- 400-500 g fresh udon noodles
- 2 green onions thinly sliced
- 1 teaspoon sesame oil
Preparation:
- In a large pan, heat all but 2 tsp of the vegetable oil over high heat, add beef coated with cornstarch and cook until browned. Remove to plate and set aside.
- In same pan, heat remaining vegetable oil over medium-high heat, add mushrooms, bell pepper, garlic and ginger and stir fry until mushrooms and pepper are beginning to soften, about 2 minutes. Add broccoli and peas stir-fry until tender-crisp, about 3 minutes. Stir in hoisin sauce, soy sauce, chilli and 3/4 cup water and bring to boil.
- Reduce heat to low add noodles, tossing gently to coat. Simmer, stirring gently, until sauce is slightly thickened, about 2 minutes. Add beef, green onions and sesame oil, cook, tossing to coat, for 1 minute and serve.
Enjoy!