Szybki kurczak w sosie śliwkowym
Dziś przedstawiam świetny pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Soczysty kurczak w sosie ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł i czerwonego wina z pewnością sprawdzi się na każdym stole. Robi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki kurczak w sosie śliwkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę
- 500 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 2 cebule, posiekane w plasterki
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
- 150 – 200 g śliwek, przekrojonych na połówki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu.
- Dodaj kurczaka, cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj, śliwki, powidła, wino i bulion.
- gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy chicken with plum sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 70 – 100 g bacon, diced
- 500 g chicken thighs meat, cut into bite-sized pieces
- 2 onions, sliced
- 1 clove garlic, chopped
- 150 – 200 g plums, pitted and halved
- 2 tablespoons plum jam
- 1/2 cup dry red wine
- 1 cup chicken stock
- sugar, salt and pepper
Preparation:
- Place a large, deep skillet over medium heat, add the bacon and cook to render the fat.
- Add chicken, onion and garlic, cook for 5 minutes then add the plums, jam, wine and stock.
- Cook over medium heat for about 20 minutes, or until meat and vegetables are tender and the sauce thickens. Season with sugar, salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!