Szybka tarta z pomidorami na cieście francuskim z fetą
Plastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Ciasto francuskie gotowe, ale szukajcie tego, gdzie producent wykorzystał masło! Margarynie mówię NIE ;)
Dla 4 osób
20 minut
4 kawałki ciasta francuskiego z masłem!
4 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól i pieprz lub papryczka chili w płatkach
oregano, bazylia, natka
1/2 opakowania fety
Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C
Czosnek przyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy płaty ciasta. Pomidora kroimy w plastry. Układamy na cieście i smarujemy oliwą z czosnkiem. Posypujemy ziołami, sola i pieprzem lub papryczką chili. Pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy fetą i dalej zapiekamy z serem.