Szybka sałatka z tuńczykiem
Przedstawiam przepis na sałatkę tuńczykową, którą przygotowuję od wielu, wielu lat i w końcu postanowiłam podzielić się nim na blogu. Widziałam ich w sieci wiele, w różnych konfiguracjach smakowych, jednak moja cały czas jest dla mnie najlepsza. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a podana z podpieczonym chlebkiem – przepyszna. W składzie znajdują sie tylko dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym, jajka, korniszony, kukurydza i majonez, tyle wystarczy by stworzyć pyszną przystawkę. Można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron ryżowy, jednak dla mnie są zbędnym zapychaczem, a zwykły chlebek do podania doskonale je zastąpi. Proporcje składnikow można konfigurować zgodnie z własnymi upodobaniami, a dbający o linię mogą wymieszać majonez z jogurtem naturalnym. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybka sałatka z tuńczykiem
(6 – 8 porcji)
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 180 g), odsączonego z zalewy
- 4-5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
- 2 puszki kukurydzy (każda po 400 g), odsączonej z zalewy
- 6-7 ogórków korniszonych, pokrojonych w kostkę
- 4-5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w większej misce, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Odstaw na noc do lodówki, po czym podawaj z podpieczonym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Easy tuna salad
(6-8 servings)
Ingredients:
- 2 cans of tuna in brine (180g each), drained
- 4-5 eggs, hard-boiled and diced
- 2 cans corn (400 g each), drained
- 6-7 gherkins, diced
- 4-5 tablespoons mayonnaise
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a medium bowl mix all ingredients, season with salt and pepper to taste.
- Place in the refrigerator overnight, and serve with crusty braid.
Enjoy!