Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami

Dziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem w momentach niemocy twórczej 🙂 Przygotowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy pokroić wszystko, wrzucać w odpowiednim momencie i na końcu doprawić.

Zdjęcie - Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to przygotowanie tego dania jest dosłownie bajką. Generalnie robi się samo, a w międzyczasie można ogarnąć mieszkanie. Mam 2 koty więc jest co odkurzać 😉  Poniżej przedstawiam przepis tradycyjny i w wariancie na TCC, zapraszam!

Zdjęcie - Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 papryka, pokrojona w  plasterki
  • 1 szklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek)
  • 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie
  • ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion):

  1. Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook.
  2. Po sygnale dodaj cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, grzyby, łodygi szparagów (nie czubki) i wino i ponownie włącz program P1 slow cook.
  3. Po sygnale dodaj bulion i sos pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 20 minut. Po dziesięciu minutach naciśnij pauzę, dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), bazylię i szpinak, dopraw solą, pieprzem i cukrem i ponownie naciśnij start.
  4. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i jeżeli warzywa są odpowiednio miękkie podawaj z chrupiącym chlebkiem. W razie konieczności włącz P2 slow cook na kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji warzyw.

Smacznego!

Przygotowanie klasyczne:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż doprawionego solą i pieprzem kurczaka do zarumienienia. Wyjmij go z patelni na talerz i odstaw.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, łodygi szparagów (nie czubki) i grzyby i przypraw je solą i pieprzem. Podsmażaj przez 4-5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dodaj wino i gotuj zdrapując podsmażone drobinki z dna patelni przez 2-3 minuty, aż wino prawie odparuje.
  3. Dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), sos pomidorowy i bulion drobiowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kurczaka ponownie do patelni, przykryj patelnię i gotuj całość przez około 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy w środku. Zdejmij pokrywkę, dodaj szpinak i gotuj aż warzywa staną się miękkie a sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj bazylię i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie gorące, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy spring asparagus and chicken stew

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, cut into thick cubes
  • 1 medium onion, chopped
  • 3 cloves garlic, thinly sliced
  • ¼ teaspoon red pepper flakes
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 1 medium bell pepper, sliced
  • 1 cup mushrooms, sliced
  • 200 g asparagus, trimmed, chopped into thirds, tips separated
  • ¼ cup red wine
  • 1 handful halved cherry tomatoes
  • 1 tablespoon capers, drained
  • 1 handful of baby spinach
  • 1 ½ cups marinara sauce, homemade or store bought
  • ½ cup chicken stock
  • ½ cup fresh basil, chopped
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation (Tefal Cuisine Companion):

  1. Add the oil and the chicken into the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program.
  2. After the beep add onion, garlic, red pepper flakes,oregano, bell pepper, mushrooms, asparagus stalks (not tips) and wine and launch the P1 slow cook program.
  3. After the beep add chicken stock, marinara sauce and launch P2 slow cook program for 20 minutes. After 10 minutes press pause, add tomatoes, capers, asparagus tips, basil and spinach, season with salt, pepper and sugar and start again.
  4. After the beep check the seasoning, and if vageteables are tender, serve with crusty bread.

Enjoy!

Preparation (tarditional):

  1. Heat the oil in large and deep pan over medium high heat. Season the chicken with salt and pepper and add them to the pan and cook on each side until browned, about 4 minutes. Remove chicken from pot and place on a plate.
  2. Add the onion, garlic, red pepper flakes, oregano, bell peppers, asparagus stalks and mushrooms to the pot and season them with a pinch of salt and pepper. Sauté 4-5 minutes until softened, next add the wine and cook 2-3 minutes until reduced, scraping up the brown bits from the bottom of the pan.
  3. Add the tomatoes, capers, asparagus tips, marinara sauce and chicken broth and stir to combine. Add the chicken thighs back into the sauce, cover the pot and simmer on medium low heat until chicken is cooked through, 10 minutes. Uncover, add spinach and cook another few minutes until sauce thickens. Stir in the basil at the end of cooking and season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Serve with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Botwinka ze szparagami

Botwinka ze szparagami

Dzi Dzi
karmelowy

Tarta serowa ze szparagami

Tarta serowa ze szparagami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przekąskowe wrapy

Przekąskowe wrapy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Szparagi z boczkiem, koperkiem i pieczonymi ziemniaczkami
1

Szparagi z boczkiem, koperkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Spaghetti z białymi szparagami i truflami

Spaghetti z białymi szparagami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zielone szparagi z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym

Zielone szparagi z mlekiem kok…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Risotto z groszkiem cukrowym

Risotto z groszkiem cukrowym

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami

Wiosenna zupa z ziemniakami, c…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kotlety mielone z botwinką
1

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Risotto z botwinką i boczniakami

Risotto z botwinką i boczniaka…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wiosenna sałatka ziemniaczana…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa szczawiowo – pokrzywowa

Zupa szczawiowo – pokrzywowa

napiecyku napiecyku
napiecyku