Szybka pomidorowa z fasolą i chorizo
Widzieliście kiedyś czyszczenie komina przy pomocy wiertarki? Ja właśnie dziś poznałam tajniki czyszczenia komina od dołu, czyli bez wchodzenia na dach. Po usunięciu spoiwa łączącego kozę z rurą odprowadzająca dym, demontuje się piecyk, po czym przez otwór wsuwa się drucianą szczotkę przymocowaną do elastycznego pręta. Wkręca się ją wiertarką w górę komina i stopniowo dodaje kolejne pręty, aż szczotka osiągnie szczyt. Następnie wykręca się z powrotem w dół. Sypiącą się sadzę zbiera się przy pomocy specjalnego odkurzacza z szerokim wężem. Potem już tylko należy przycementować ponownie kozę do rury i można bezpiecznie rozpalać ogień.
W Irlandii kominiarz nie cieszy się taką estymą jak w Polsce. Nie mają czarnych uniformów ani eleganckich cylindrów, a już na pewno nie przynoszą szczęścia, więc nie ma co łapać się za guzik. Wiecie, dlaczego miałam takie szczęśliwe dzieciństwo? Bo mieszkałam w pobliżu spółdzielni kominiarskiej i niemal co dzień spotykałam kominiarzy udających się do pracy. I to nie jednego, a całą gromadę. Mistrzów, czeladników i pomocników. Czasem to guzików nie starczało do łapania!
Mimo wszystko wizyta chimney sweepa była pewną atrakcją, szczególnie dla Chomiczka, który z powodu choroby nudzi się w domu. Z tych dwóch powodów na gotowanie wymyślnych obiadów nie było ani czasu, ani też chętnych do jedzenia. Mały pacjent powiedział, że zje tylko zupę, więc mu ugotowałam szybką pomidorową, lekko pikantną dzięki paprykowej kiełbasie, a do tego w intensywnej czerwieni, która pobudza apetyt. Był bardzo zadowolony. Nie tylko on, bo smakowała wszystkim w domu.
SZYBKA POMIDOROWA Z FASOLĄ I CHORIZO- 200 g chorizo
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 ml wywaru z kurczaka
- 1 puszka pomidorów (400 ml)
- 1 puszka fasoli limeńskiej (półksiężycowatej)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki do przybrania
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Wsypujemy cebulę i chorizo, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, pomidory z puszki i zalewamy wywarem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 12 minut.
Fasolkę odcedzamy i opłukujemy na sitku. Dodajemy do zupy i gotujemy całość jeszcze 3 minuty. Rozlewamy do talerzy i przybieramy natką pietruszki. Doskonała z chrupiącą bagietką.
(przepis z moimi zmianami wg „Fresh” Winter 2015)