Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem
Mróz i śnieg jakie ostatnio nam towarzyszą sprzyjają wypiekom z dużą ilością cynamonu i innych korzennych przypraw.
Nie można sobie wymarzyć lepszej aury na upieczenie tych słodkich bułeczek rodem ze Szwecji niż ta! :-)
Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem / przepis inspirowany tym, składniki na 10 bułeczek/
- 200 g mąki pszennej
-60 g otrębów pszennych-
125 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
-3 łyżki ksylitolu
- 14 g świeżych drożdży
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- szczypta zwykłego białego cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- garść posiekanych orzechów (mogą to być migdały, orzechy laskowe czy też orzechy włoskie)
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
syrop:
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 łyżki wody
do posypania:
- cukier perlisty
Z drożdży, odrobiny mąki, 3 łyżek ciepłego mleka i białego cukru robię zaczyn i czekam aż troszkę podrośnie.W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję otręby, sól, cynamon i ksylitol.W małym garnuszku rozpuszczam masło i zdejmuję z ognia.Do mącznej mieszanki dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam ciasto, pod sam koniec wlewając rozpuszczone i wystudzone masło oraz resztę mleka.Zagniatam elastyczne ciasto, przekładam je do miski i przykrywam czystą ściereczką.Odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 1 h- ciasto musi podwoić swoją objętość.W tym czasie ucieram masło wraz z cynamonem i cukrem, dodaję posiekane orzechy.Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie i rozsmarowuję na nim nadzienie.Zawijam w rulon i kroję przy pomocy ostrego noża w plastry o grubości 1,5-2 cm,Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Bułeczki pozostawiam w cieple, aby podwoiły swoją objętość, trwa to zazwyczaj około 1h.W szklance mieszam syrop wraz z wodą i smaruję tak powstałą mieszanką moje bułeczki. Na końcu posypuję je cukrem perlistym.Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim bułeczki przez około 15 minut- czas pieczenia zależy od ich wielkości oraz mocy piekarnika. Najlepiej po 10 minutach kontrolować stopień ich wypieczenia.Smacznego! :-)
Uwagi:-Do moich bułeczek użyłam mąki pełnoziarnistej, jeśli chcesz upiecz je na białej mące.
Ten przepis Ci w tym pomoże :-)
- Nie masz ochoty na posypywanie bułeczek cukrem perlistym? Zrezygnuj z niego, będą równie pyszne.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________