Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą
Korzenne ciasteczka lub pierniki muszą pojawić się na świątecznym stole. Tego roku, jak zwykle nie zabrałam się za piernik staropolski, nie upiekłam i nie udekorowałam pierniczków, chociaż w poprzednim sezonie zarzekałam się, że to ostatni raz. No cóż, to było do przewidzenia, bo z roku na roku żyjemy coraz szybciej i mało prawdopodobne, by w tym okresie nagle pojawił się dodatkowy czas wolny. Tego roku na dodatek wciąż docieram nowy adres bloga, więc każdą wolną chwilę spędzam przed monitorem.
Ale te ciasteczka upiec musiałam. Musiałam nie tylko dlatego, że skradły moje serce, ale też dlatego, że córcia koniecznie chciała zabrać je do przedszkola. No i zabrała – te uroczo udekorowane posypką w kształcie kolorowych literek. Mnie zostało się zaledwie kilka, do zrobienia zdjęć, ale przed samymi świętami na pewno upiekę kolejną porcję.
Co mnie urzekło w tych niepozornych ciastkach? Wydaje się, że to korzenne ciasteczka jakich wiele, ale te są najlepsze. Ciągnące w środku, odrobinę chrupiące z zewnątrz i lekko pikantne od korzennych przepraw – wprost idealne! Składniki:(ok 50 sztuk)- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki melasy
- 1 szklanka cukru (2/3+1/3)
- 125g masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło utrzyj z 2/3 szklanki cukru na puch za pomocą robota kuchennego przez około 5 minut.
- Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj melasę i ponownie krótko zmiksuj.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz przyprawy. Dodaj do masy maślanej i zagnieć lub wymieszaj jednolite ciasto.
- Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
- Schłodzone ciasto podziel na kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtocz w pozostałym cukrze. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Kulki ciasta ułóż na blasze zachowując średnie odstępy (ciastka lekko się rozleją i urosną). Piecz około 8-10 minut.
- Od razu po wyjęciu spłaszcz każde ciasteczko np szklanką. Ostudź na kratce, przechowuj w szczelnym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!