Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Zdjęcie - Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Grudniowa piekarnia Amber zaprasza na świąteczny szwedzki, korzenny chleb na piwie. Tym razem chleb wybrał Marcin z bloga "Grahamka, weka i kajzerka".
W Szwecji tradycyjnie jedzony jest na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord, podawanego w ramach bufetu. W czasie adwentu jest sprzedawany we wszystkich piekarniach.
Chleb rzeczywiście jest bardzo świąteczny, przypraw korzennych ma niezłą porcyjką. Podczas pieczenia pachniało w całym domu nie chlebem, a piernikiem. Świeży chlebek jest niezwykle chrupiący, a ze śledziami smakował nieziemsko. Miła odmiana dla naszego powszedniego chleba. Mój chlebek jest jaśniejszy od oryginału, ale to pewnie kwestia rodzaju użytego piwa.

Składniki na rozczyn:
100 g pszennego zakwasu
200 ml wody
Zdjęcie - Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i pozostaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki):
450 ml karmelowego piwa
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
100 g rodzynków

Wykonanie:
  • na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut
  • po tym czasie złożyć ciasto kilka razy, włożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut
  • podzielić ciasto na 2 części i uformować 2 bochenki. Ułożyć chlebki w koszykach lub na blaszce do ostatecznego wyrośnięcia
  • piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na metalowej kratce
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
1

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pstrąg pieczony z czosnkiem
2

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Morele maślano-cynamonowe
1

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Matar paneer

Matar paneer

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka