Szpinakowe pierogi z kurczakiem
Był wczoraj rosół?
Pewnie był!
Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.
Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.
Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad
Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
FARSZ:
* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g
* pieczarki – 200 g
* cebula – 1 szt
* sól
* pieprz
CIASTO:
* szpinak – 80 g
* czosnek – 1 ząbek
* klarowane masło – 2 łyżki
* mąka pszenna – 550 g
* jajko – 1 szt
* gorąca woda – 250 ml
* olej – 2 łyżki
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).
Pieczarki myjemy , drobno kroimy.
Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.
Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).
Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
CIASTO:
Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.
Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.
Studzimy, mielimy.
Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.
Dokładnie sklejamy boki.
CAŁOŚC:
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.
Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.
Pycha!
Polecam!