Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem

W końcu zaczął się sezon na szparagi, korzystajmy więc póki można! :-) Kiedyś nie byłam ich wielką fanką i nie rozumiałam tego szumu wokół nich, ale od jakiegoś czasu mogłabym je jeść codziennie. Dziś proponuję je z łatwym do wykonania jajkiem w koszulce i palonym masłem z szałwią, posypane parmezanem, które podane z chrupiącym chlebkiem tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam!

Scroll down for English

Zdjęcie - Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 6-7 liści szałwii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Preparation:

  1. W większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 4 talerzach.
  2. W międzyczasie w małej patelni rozpuść masło, dodaj szałwię i podgrzewaj aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij z ognia i odstaw.
  3. Doprowadź wodę po gotowaniu szparagów do bardzo delikatnego wrzenia i dodaj ocet. Następnie wbijaj ostrożnie po jednym jajku do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsuń każde do wody. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie przywarły do dna garnka. Ugotowane jajka przełóż łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
  4. Polej talerze masłem, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp parmezanem i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Zdjęcie - Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Asparagus with poached egg and brown butter

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 900 g green asparagus, trimmed
  • 4 tbsp Parmesan cheese
  • 4 tbsp butter
  • 6-7  sage leaves
  • 1 tsp of sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp white wine vinegar
  • salt, pepper to taste

Preparation:

  1. Boil the asparagus in a large pot of water with sugar and salt for 10-12 minutes or until tender. Take out with slotted spoon nad place on the plates.
  2. Meanwhile in a little pan melt the butter with the sage and cook until lightly browned. Set aside.
  3. Bring asparagus water  to a slow simmer and add vinegar. Crack eggs, one at a time, into a small bowl or teacup and slide them into the water. Poach for 2-3 minutes until the whites are set and the yolks are still runny in the middle. With a slotted spoon carefully remove each one and place over the asparagus.
  4. Top with the melted butter, add salt and pepper as you like, and sprinkle with parmesan cheese.

Enjoy!

Zdjęcie - Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów