Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem
W końcu zaczął się sezon na szparagi, korzystajmy więc póki można! :-) Kiedyś nie byłam ich wielką fanką i nie rozumiałam tego szumu wokół nich, ale od jakiegoś czasu mogłabym je jeść codziennie. Dziś proponuję je z łatwym do wykonania jajkiem w koszulce i palonym masłem z szałwią, posypane parmezanem, które podane z chrupiącym chlebkiem tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam!
Scroll down for English
Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki masła
- 6-7 liści szałwii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz do smaku
Preparation:
- W większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 4 talerzach.
- W międzyczasie w małej patelni rozpuść masło, dodaj szałwię i podgrzewaj aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Doprowadź wodę po gotowaniu szparagów do bardzo delikatnego wrzenia i dodaj ocet. Następnie wbijaj ostrożnie po jednym jajku do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsuń każde do wody. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie przywarły do dna garnka. Ugotowane jajka przełóż łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
- Polej talerze masłem, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp parmezanem i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Asparagus with poached egg and brown butter
(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs
- 900 g green asparagus, trimmed
- 4 tbsp Parmesan cheese
- 4 tbsp butter
- 6-7 sage leaves
- 1 tsp of sugar
- 1 tsp salt
- 1 tbsp white wine vinegar
- salt, pepper to taste
Preparation:
- Boil the asparagus in a large pot of water with sugar and salt for 10-12 minutes or until tender. Take out with slotted spoon nad place on the plates.
- Meanwhile in a little pan melt the butter with the sage and cook until lightly browned. Set aside.
- Bring asparagus water to a slow simmer and add vinegar. Crack eggs, one at a time, into a small bowl or teacup and slide them into the water. Poach for 2-3 minutes until the whites are set and the yolks are still runny in the middle. With a slotted spoon carefully remove each one and place over the asparagus.
- Top with the melted butter, add salt and pepper as you like, and sprinkle with parmesan cheese.
Enjoy!