Szparagi pod ziołowym beszamelem
Same szparagi są smaczne a do tego zapieczone pod ziołowym beszamelem rozpływają się w ustach pyszności :-)
1 PĘCZEK ZIELONYCH SZPARAG
na sos beszamelowy :
50 g MASŁA
5 ŁYŻEK MAKI
1,5 SZKLANKI MAKI
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
SÓL do smaku
1 ŁYŻKA SUSZONEJ BAZYLII
1 ŁYŻKA SUSZONEGO OREGANO
Szparagi umyć i ugotować na parze, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło zdjąć z ognia i dodać mąkę - dokładnie wymieszać na jednolita konsystencję ( dodać przyprawy i zioła). Ponownie wstawić na gaz i dodać mleko ciągle mieszając do uzyskania dość gęstego sosu. Posmarować nim szparagi zetrzeć jeszcze odrobinę sera żółtego na wierzch i zapiec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 15 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego