Szparagi pod ziołowym beszamelem

Szparagi pod ziołowym beszamelem

Zdjęcie - SZPARAGI POD ZIOŁOWYM BESZAMELEM   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Same szparagi są smaczne a do tego zapieczone pod ziołowym beszamelem rozpływają się w ustach pyszności :-)

 

 

1 PĘCZEK ZIELONYCH SZPARAG

 

na sos beszamelowy :

50 g MASŁA

5 ŁYŻEK MAKI

1,5 SZKLANKI MAKI

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

SÓL do smaku

1 ŁYŻKA SUSZONEJ BAZYLII

1 ŁYŻKA SUSZONEGO OREGANO


Szparagi umyć i ugotować na parze, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło zdjąć z ognia i dodać mąkę - dokładnie wymieszać na jednolita konsystencję ( dodać przyprawy i zioła). Ponownie wstawić na gaz i dodać mleko ciągle mieszając do uzyskania dość gęstego sosu. Posmarować nim szparagi zetrzeć jeszcze odrobinę sera żółtego na wierzch i zapiec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 15 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego

Kategorie przepisów