Sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych
Sznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków kukurydzianych. Szybko, prosto i bardzo efektownie.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
mąka - opcjonalnie
masło ghee lub olej
Wykonanie:
- mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć
- płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą
- sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mieso w mące, nastepnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych
- smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !