Szneki z glancem

Szneki z  glancem

Dziś podwójnie miły dzień - pierwszy dzień wiosny, a poza tym mija właśnie dwa lata, odkąd dzielę się z Wami moimi przepisami. Z okazji wiosny wczoraj utopiliśmy, a raczej spaliliśmy Marzannę, więc powrót zimy już nam nie grozi. Na wycieczkę i na drugie urodziny bloga postanowiłam przygotować coś regionalnego, czyli drożdżówki z lukrem, które w Poznaniu nazywają się właśnie szneki z glancem. Takie szneki występują w różnych odsłonach - mogą być z kruszonką, z serem, budyniem czy owocami, ale takie klasyczne to po prostu drożdżówki oblane lukrem bez żadnych dodatków.

Składniki:

0,5 kg mąki

150 g masła

3 dag drożdży

1 jajko i dwa żółtka

1 szklanka mleka

100 g cukru

szczypta soli

Na lukier: szklanka cukru pudru, sok z jednej cytryny, łyżka gorącej wody

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, dosyp jedną łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Stop masło i przestudź. Dwa żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, sól, zaczyn i jajko. Wymieszaj, dodaj mleko i wyrób ciasto. Na samym końcu dodaj stopione masło. Ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta, formuj wałeczki, które następnie zwijaj w ślimaczki i układaj na blasze. Środek ślimaczków należy odrobinę spłaszczyć. Piecz drożdżówki w 200 stopniach na złoty kolor (około 30 minut).

Składniki lukru dobrze utrzyj i polewaj lukrem ostudzone szneki.  

Zdjęcie - Szneki z  glancem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów