Szkoła na Widelcu - kalafior, brukselka, seler

Szkoła na Widelcu - kalafior, brukselka, seler

Szkoła na Widelcu w ostatnią sobotę zorganizowała kolejne warsztaty. Tym razem w Parku Szczęśliwickim podczas Integracyjnych Spotkań Kulinarnych. Chcieliśmy, by menu zawierało warzywa i owoce sezonowe, ale takie wszystkim znane i niekoniecznie darzone przez dzieci głębokim uczuciem. Umówiliśmy się, że pokażemy dzieciakom, jak fajnie może smakować kalafior, seler i brukselka.  I udało się. :-)

Zdjęcie - Szkoła na Widelcu - kalafior, brukselka, seler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
   Dzieci szatkują brukselkę na pierwszą surówkę

Na 1/2 kg surowej, startej brukselki, 0,3 kg wypestkowanych, pokrojonych śliwek; sos: oliwa lub olej - 3-4 łyżki, sok cytryny, 1-2 łyżki miodu


Zdjęcie - Szkoła na Widelcu - kalafior, brukselka, seler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    
   Z obranego selera powstanie smaczna, soczysta, słodka surówka

1 mały seler, drobno starty, 2 jabłka soczyste i twarde, obrane i starte drobno, sok z 1/2 cytryny, duża pełna łyżka miodu, 80 gram żurawiny suszonej

Zdjęcie - Szkoła na Widelcu - kalafior, brukselka, seler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surowy kalafior podzielony na różyczki, sporo śliwek, sporo pomidorów koktajlowych i kawałki obranych gruszek,
sos: 300 g jogutru, pęczek natki, 50 ml prażonego sezamu i ziaren słonecznika zmielonych, kilka łyżek oleju, sok cytryny, 1 świeża chilli, sól, pieprz, kawałek świeżego imbiru
Składniki sosu miksujemy i łączymy z całą kolorową resztą.

Dzieci swoje surówki ozdabiały kwiatami nasturcji, ziarnami słonecznika i dyni, ziołami, owocami goji.

Kategorie przepisów