Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią
Przedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią
(8 porcji)
Składniki na marynatę:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 szklanki sosu sojowego
Składniki na szaszłyki:
- 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski
- 2 młode cukinie pokrojone w plasterki
- 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej je porządnie zblenduj.
- Zalej marynatą pokrojone mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki.
- Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
English version
Steak, pepper and zucchini skewers
(8 servings)
Ingredients for marinade:
- 3/4 cups vegetable oil
- 2 tablespoons white vinegar
- 1 teaspoon onion powder
- 2 tablespoons honey
- 1 1/2 teaspoons ground ginger
- 1 teaspoon garlic powder
- 1/2 cup soy sauce
Ingredients for skewers:
- 1 kg of favourite steak, cut into 1 cm strips
- 2 zucchini, sliced
- 2 red peppers, chopped into large cubes
Preparation:
- Mix all marinade ingredients until smooth.
- Pour the marinade over the strips of steak and refrigerate for 8-24 hours.
- Thread the veggies onto the skewers, and then the steak in an „S” type pattern. Alternate the veggies with the steak until your skewers are filled.
- Preheat the grill or grill pan on high heat, then reduce heat to medium and place skewers on the grill and season with salt and pepper. Cook about 10 minutes on each side.
Enjoy!