Szaszłyki z kurczaka z sosem jeżynowym

Szaszłyki z kurczaka z sosem jeżynowym

Ostatnio pojawiło się tutaj parę przepisów na szaszłyki, teraz dla odmiany pora na kolejny ;) Tym razem jednak faktycznie dość niebanalny, bo przyznacie pewnie sami, że połączenia mięsa z jeżynami mało kto próbował ;) Ja spróbowałam i muszę przyznać, że jeżyny świetnie komponują się z mięsem, ponieważ są kwaskowate i wyraziste. Dzięki nim „zwyczajany” kurczak nabrał charakteru! :)

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z sosem jeżynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZASZŁYKI Z KURCZASKA Z SOSEM JEŻYNOWYM
(2 porcje)
300g filetów z kurczaka,
4 łyżki białego wina lub cydru,
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu,
150g jeżyn,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu balsamico lub winnego,
1 łyżeczka miodu,
sól i pieprz

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany rozmaryn i wino. Wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie mięso wyjąć i nabić na patyczki do szaszłyków. Ręcznikiem papierowym osuszyć szaszłyki i posmarować je olejem za pomocą pędzelka.
Szaszłyki upiec na grillu, na patelni grillowej lub w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją grilla.
Jeżyny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby oddzielić pestki. Dodać ocet, miód, pieprz i odrobinę soli. Całość gotować kilka minut, aby sos się zagęścił.
Upieczone szaszłyki polać sosem.


(przepis z książki "Kuchnia dietetyczna")


Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka z sosem jeżynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów