Szaszłyki z dorsza atlantyckiego

Szaszłyki z dorsza atlantyckiego


Zdjęcie - Szaszłyki z dorsza atlantyckiego. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Spontaniczny pomysł na dorsza, zalegającego w czeluściach zamrażarki :) Do tego czerwona papryka, cukinia i… już!

Polecam :)

Zdjęcie - Szaszłyki z dorsza atlantyckiego. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Szaszłyki z dorsza atlantyckiego. /porcja dla dwóch – trzech osób/
ok. 300g dorsza atlantyckiego /z powodzeniem można też użyć np. łososia/, 1 niewielka cukinia, 1 czerwona papryka, suszone zioła prowansalskie, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku oliwa z oliwek
skórka otarta z ½ cytryny, do posypania ryż basmati, do podania patyczki do szaszłyków :)

Piekarnik nagrzewamy do 180st. C.
Rybę myjemy, suszymy papierowymi ręcznikami, oczyszczamy z ości, solimy. Kroimy w grubą (ok. 3cm) kostkę. Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy wzdłuż na wąskie pasy (użyłam do tego obieraczki do warzyw). Paprykę kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki nabijamy naprzemiennie na patyk, ‘zwijając’ wstążki z cukinii (najlepiej zobaczycie to na zdjęciu), posypujemy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą. Opcjonalnie można skropić szaszłyki odrobiną soku z cytryny. I do piekarnika na ok. 20 minut.
Gotowe szaszłyki posypujemy skórką z cytryny. Podajemy z ryżem.

Smacznego!


Zdjęcie - Szaszłyki z dorsza atlantyckiego. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szaszłyki z dorsza atlantyckiego. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów