Szaszłyki na pożegnanie
No i stało się.
Nie mogę powiedzieć, że się nie spodziewałam. To było nieuniknione. Lato się skończyło. Nadeszła jesień. Lato i cała słoneczna pogoda zniknęła dziś jak kartka w kalendarzu. Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C.
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP
3 cebule
Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku
¾-1 łyżeczki soli
1½ łyżeczki tymianku
1½ łyżeczkioregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść ostrzem noża. Rozetrzeć razem z solą. Dodać pozostałe składniki marynaty, utrzeć razem. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby pokryła wszystkie kawałki. Pojemnik przykryć i odstawić do lodówki min. na 3-4 godziny, ale najlepiej na noc. Godzinę przed grillowaniem namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zamarynowane mięso nabijać na przemian z plastrami cebuli na patyki do szaszłyków. Szaszłyki układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 15-20 minut na mocno rozgrzanym ruszcie.
Szaszłyki warzywne
2 kolby świeżej kukurydzy
1 większa lub 2 mniejsze papryki czerwone
2 cukinie zielone
1 cukinia żółta
500 g pomidorków koktajlowych
Marynata do warzyw 4 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczkichili w płatkach lub pieprzu kajeńskiego
2 ząbki czosnku
Kolby kukurydzy oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez 10-12 minut. Osączyć, odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w duże kostki. Cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć. Jeżeli są duże przekroić na połówki, małe zostawić w całości. Kukurydzę pokroić w 2-3 cm plastry. Czosnek obrać, rozgnieść ostrzem noża. Rozetrzeć razem z solą. Dodać pozostałe składniki marynaty, utrzeć razem. Warzywa przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić na 2-3 godziny. Kawałki warzyw nakładać na zmianę na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Układać na tacce do grillowania, a następnie za rozgrzanym ruszcie. Grillować przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!