Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką

Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką

Zdjęcie - Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zastanawialiście się kiedyś, jakie oleje są najlepsze do smażenia i przygotowywania sałatek? Mamy dla Was świetną propozycję: olej rzepakowy z oliwą z oliwek OLIWIER!

Dlaczego?

Jest on uniwersalnym olejem, naturalnym źródłem kwasów omega 3 i idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Abyście mogli przetestować jego wszechstronność, proponujemy wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z dorsza i sałatkę z roszponką.
Zatem, gotowi na smaczny posiłek? Oto przepis na szaszłyk z dorsza.

 

Składniki na szaszłyki z dorsza z sałatką z roszponki:

  • 200 g filetu z dorsza
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 2 garście roszponki
  • kilka kulek mozzarelli
  • kilka pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek OLIWIER
  • sól i pieprz do smaku

Zdjęcie - Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie szaszłyków z dorsza z sałatką z roszponki:

Filet z dorsza kroimy na kawałki o wielkości 4-5 cm, posypujemy solą z pieprzem i marynujemy w oleju rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier.

Czerwoną cebulę kroimy w plasterki, a czerwoną paprykę na mniejsze kawałki.

Kawałki zamarynowanego dorsza nadziewamy na patyczki szaszłykowe na przemian z papryką i cebulą. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym grillu przez 5 minut.

Pomidorki i kulki mozzarelli króimy na pół, dodajemy do roszponki.

Polewamy olejem rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier, doprawiamy solą i pieprzem – całą sałatkę dobrze mieszamy.

Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką idealnie nadaje się na lunch lub kolację, ale także na każdą inną okazję.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów