Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką
Zastanawialiście się kiedyś, jakie oleje są najlepsze do smażenia i przygotowywania sałatek? Mamy dla Was świetną propozycję: olej rzepakowy z oliwą z oliwek OLIWIER!
Dlaczego?
Jest on uniwersalnym olejem, naturalnym źródłem kwasów omega 3 i idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Abyście mogli przetestować jego wszechstronność, proponujemy wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z dorsza i sałatkę z roszponką.
Zatem, gotowi na smaczny posiłek? Oto przepis na szaszłyk z dorsza.
Składniki na szaszłyki z dorsza z sałatką z roszponki:
- 200 g filetu z dorsza
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 cebuli czerwonej
- 2 garście roszponki
- kilka kulek mozzarelli
- kilka pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek OLIWIER
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie szaszłyków z dorsza z sałatką z roszponki:
Filet z dorsza kroimy na kawałki o wielkości 4-5 cm, posypujemy solą z pieprzem i marynujemy w oleju rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier.
Czerwoną cebulę kroimy w plasterki, a czerwoną paprykę na mniejsze kawałki.
Kawałki zamarynowanego dorsza nadziewamy na patyczki szaszłykowe na przemian z papryką i cebulą. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym grillu przez 5 minut.
Pomidorki i kulki mozzarelli króimy na pół, dodajemy do roszponki.
Polewamy olejem rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier, doprawiamy solą i pieprzem – całą sałatkę dobrze mieszamy.
Szaszłyk z dorsza i sałatka z roszponką idealnie nadaje się na lunch lub kolację, ale także na każdą inną okazję.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe