Szarlotka z różową pianką i rosą

Szarlotka z różową pianką i rosą

 

Zdjęcie - Szarlotka z różową pianką i rosą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Szarlotka z różową pianką powstała z myślą o akcji Różowy Tydzień, o której możecie poczytać u Szarlotek. W zeszłym roku również brałam udział w tej zacnej akcji, więc i w tym chciałam być obecna. Przepis na pyszną różową szarlotkę znalazłam na blogu Ilonki. Zupełnie niespodziewanie na cieście pojawiła się rosa, co było dla mnie miłym zaskoczeniem. Mam więc różową piankę i różową rosę:). Ciasto było wspaniałe, pyszne, a lekka pianka doskonale pasowała do jabłkowo-cynamonowego wnętrza. Przepis troszeczkę zmieniłam, dodając cynamon, rodzynki i sok z cytryny. Serdecznie polecam! 

Zdjęcie - Szarlotka z różową pianką i rosą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z różową pianką i rosą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

Ciasto kruche:

*30 dkg mąki

*10 dkg margaryny

*1 jajko

*2-3 łyżki cukru

*3 łyżki kwaśnej śmietany

*2 łyżeczki proszku do pieczenia


 

Masa jabłkowa:

*duży słoik prażonych jabłek ok. 1l + 2 jabłka (dałam 1,5 kg świeżych jabłek)

*cukier do smaku (dałam ok. 3 łyżek)

*1-2 łyżki bułki tartej

*2 łyżki soku z cytryny (dodałam od siebie)

*garść rodzynek (dodałam od siebie)

*1 łyżeczka cynamonu (ile kto lubi właściwie, bo ja dałam więcej)


 

Różowa pianka:

*3-4 białka

*szczypta soli

*3/4 szklanki cukru

*1 duży kisiel wiśniowy

 

 

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć na blachę (34x24 cm).

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.  Pozostawić dwa jabłka całe, które następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Starte jabłka (lub mus) wymieszać z sokiem z cytryny, bułką tartą, cukrem i cynamonem (jeśli robimy z gotowym musem, który jest już słodzony to nie trzeba dosypywać cukru). 

Na ciasto wyłożyć prażone jabłka (u mnie starte), ułożyć kawałki jabłek. Placek włożyć do piekarnika na ok. 30-40 min. do 170-180*C.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz 3/4 szkl. cukru. Wsypać kisiel, chwilę jeszcze miksować do połączenia się składników.

Piankę wyłożyć na upieczony placek i podpiec jeszcze ok. 15 min. w ok. 160*C.

Smacznego! :)

Zdjęcie - Szarlotka z różową pianką i rosą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z różową pianką i rosą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów