Szarlotka z różową pianką i rosą
Szarlotka z różową pianką powstała z myślą o akcji Różowy Tydzień, o której możecie poczytać u Szarlotek. W zeszłym roku również brałam udział w tej zacnej akcji, więc i w tym chciałam być obecna. Przepis na pyszną różową szarlotkę znalazłam na blogu Ilonki. Zupełnie niespodziewanie na cieście pojawiła się rosa, co było dla mnie miłym zaskoczeniem. Mam więc różową piankę i różową rosę:). Ciasto było wspaniałe, pyszne, a lekka pianka doskonale pasowała do jabłkowo-cynamonowego wnętrza. Przepis troszeczkę zmieniłam, dodając cynamon, rodzynki i sok z cytryny. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
*30 dkg mąki
*10 dkg margaryny
*1 jajko
*2-3 łyżki cukru
*3 łyżki kwaśnej śmietany
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
*duży słoik prażonych jabłek ok. 1l + 2 jabłka (dałam 1,5 kg świeżych jabłek)
*cukier do smaku (dałam ok. 3 łyżek)
*1-2 łyżki bułki tartej
*2 łyżki soku z cytryny (dodałam od siebie)
*garść rodzynek (dodałam od siebie)
*1 łyżeczka cynamonu (ile kto lubi właściwie, bo ja dałam więcej)
Różowa pianka:
*3-4 białka
*szczypta soli
*3/4 szklanki cukru
*1 duży kisiel wiśniowy
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć na blachę (34x24 cm).
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Pozostawić dwa jabłka całe, które następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Starte jabłka (lub mus) wymieszać z sokiem z cytryny, bułką tartą, cukrem i cynamonem (jeśli robimy z gotowym musem, który jest już słodzony to nie trzeba dosypywać cukru).
Na ciasto wyłożyć prażone jabłka (u mnie starte), ułożyć kawałki jabłek. Placek włożyć do piekarnika na ok. 30-40 min. do 170-180*C.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz 3/4 szkl. cukru. Wsypać kisiel, chwilę jeszcze miksować do połączenia się składników.
Piankę wyłożyć na upieczony placek i podpiec jeszcze ok. 15 min. w ok. 160*C.
Smacznego! :)