Szarlotka z orzechową kruszonką

Szarlotka z orzechową kruszonką

Zdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co jakiś czas nachodzi mnie szaleńcza ochota na jabłecznik- kruchy spód, chrupiącą kruszonkę i porcję delikatnych jabłek pachnących cynamonem. Ambrozja!

Zdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowa- kruchy spód robi się błyskawicznie, a kruszonka wzbogacona orzechami idealnie współgra ze smakiem owoców.

Zdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego porcja lodów waniliowych lub kleks ubitej śmietanki i deser idealny gotowy!

Zdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę o średnicy ok. 20x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz rozpuszczone (ostudzone) masło. Wymieszane składniki utworzą ciasto. Wyłóż nim (dłońmi) spód ciasta. Podpiecz go przez kwadrans w 150 oC.

Jabłka obierz, połącz z sokiem cytrynowym, cukrem, mąką, cynamonem i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.

Do miski po cieście wsyp mąkę, cukier, orzechy i płatki migdałów. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Składniki utrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Rozłóż ją na jabłkach.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz aż ciasto się zarumieni, a owoce będą miękkie , przez ok. 40 minut. Przed krojeniem ciast lekko ostudź.

Kategorie przepisów