Szarlotka z orzechową kruszonką
Co jakiś czas nachodzi mnie szaleńcza ochota na jabłecznik- kruchy spód, chrupiącą kruszonkę i porcję delikatnych jabłek pachnących cynamonem. Ambrozja!
Szarlotka z tego przepisu jest naprawdę wyjątkowa- kruchy spód robi się błyskawicznie, a kruszonka wzbogacona orzechami idealnie współgra ze smakiem owoców.
Do tego porcja lodów waniliowych lub kleks ubitej śmietanki i deser idealny gotowy!
Składniki- ciasto
- masło - 100 g, rozpuszczone
- cukier - 50 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- nadzienie
- jabłko - 4 szt
- cukier brązowy - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cynamon - szczypta
- goździki mielone - szczypta
- kruszonka
- orzechy - 1/4 szklanki, drobno pokrojone
- płatki migdałów - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1/4 szklanki
- cukier brązowy - 3 łyżki
- masło - 50 g, zimne
Foremkę o średnicy ok. 20x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz rozpuszczone (ostudzone) masło. Wymieszane składniki utworzą ciasto. Wyłóż nim (dłońmi) spód ciasta. Podpiecz go przez kwadrans w 150 oC.
Jabłka obierz, połącz z sokiem cytrynowym, cukrem, mąką, cynamonem i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.
Do miski po cieście wsyp mąkę, cukier, orzechy i płatki migdałów. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Składniki utrzyj palcami, aż uzyskasz kruszonkę. Rozłóż ją na jabłkach.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz aż ciasto się zarumieni, a owoce będą miękkie , przez ok. 40 minut. Przed krojeniem ciast lekko ostudź.