Szarlotka z migdałami i nutą cytryny
Hej :-) Mój mąż fanem szarlotek jest, to wiecie, ja też z młodym lubimy, najbardziej te z ciastem kruchym. Żeby było trochę inaczej, to tym razem dodałam jeszcze migdały i do piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-))
Składniki:
- 3,5 szklanki maki tortowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 50 g smalcu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 jajek L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Środek:
- 3/4 szklanki cukru pudru do piany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg jabłek
- cynamon
- 100 g płatków migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z cytryny
Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy i rozkładamy na cieście. Posypujemy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wykładamy na jabłka. Na pianę wykładamy migdały i na migdały ścieramy na tarce ciasto, które odłożyliśmy do lodówki. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.