Szarlotka z kremem waniliowym i kokosową kruszonką
Ostatnio kusiłam Was tylko sernikami, więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę!
Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję.
Ciacho robi się błyskawicznie!
Szybkie, łatwe , pyszne!
Kto z Was uwielbia szarlotki, co?
Sprawdźcie koniecznie ten przepis !
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT:
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 4 szt
* cukier – 4 łyżki
* olej – 2 łyżki
* mleko – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 lyżeczka
MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:
* galaretka pomarańczowa – 3 szt
* jabłko – 6 szt
* woda – 3 szkl / 750 ml
KREM WANILIOWY:
* mleko – 500 ml
* cukier – 0,5 szkl
* esencja waniliowa – 1 łyżeczka
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* mąka pszenna- 1 łyzka
* masło min. 82% – 250 g
KRUSZONKA KOKOSOWA:
* kokos – 100 g
* cukier – 3 łyżki
* masło – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy.
Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką.
Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.
MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy.
Wystudzoną masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki.
KREM WANILIOWY:
Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
Wykładamy na schłodzone ciasto.
KRUSZONKA KOKOSOWA:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto.
Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin
Zajadamy!
Smacznego!