Szarlotka z kajmakiem i masłem orzechowym

Podrzucam Wam dziś przepis na pyszną szarlotkę na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupiącego masła orzechowego. Wyszła naprawdę dobra, choć przesadziłam nieco z ilością kajmaku i całość nieco mi się przez to rozwalała. Warto trzymać się więc założonej w przepisie ilości w myśl zasady, że lepsze często jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalazłam tutaj ,ale troszkę pozmieniałam w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam  go Wam na zbliżające się jesienne dni. 

Zdjęcie - Szarlotka z kajmakiem i masłem  orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 mąki krupczatki i 1/3 mąki tortowej)
  • 250 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki masła orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę posiekać razem z zimnym masłem. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do ciasta, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Schłodzone ciasto podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem. Odstawić.

Masę kajmakową wymieszać z masłem orzechowym. Podgrzać na niewielkim gazie, uważając, by całość się nie przypaliła. Gotową masą posmarować podpieczony spód. Ułożyć na niej pokrojone jabłka (najlepiej w trzech rzędach - będzie łatwiej się kroiło po upieczeniu). Na jabłka zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


Przepisy z tych kategorii

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ze śliwkami i bezą
4

Kruche ze śliwkami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Sernik z ananasem
2

Sernik z ananasem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kiszone pomidory
2

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto kawowe z gruszką
6

Ciasto kawowe z gruszką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Krem śliwkowo – czekoladowy
1

Krem śliwkowo – czekoladowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto jabłkowe z cynamonem
1

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka