Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.
Już któryś z kolei przepis, który miałam okazję przetestować dla Leny z Przepisów Tradycyjnych. I kolejny pyszny przepis. Szarlotka z dodatkiem gruszek i rodzynek. Tradycyjne kruche ciasto. Czego chcieć więcej. No chyba, że kolejnego kawałka ciasta na talerzu.
Forma: Ø 22cm
Składniki:
Kruche ciasto:
500g mąki
3 łyżki masła
3 żółtka
120g cukru
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo: bułka tarta lub kasza manna do posypania ciasta (ok. 1/2 szklanki)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Na początku będzie się bardzo kruszyło, ale się nie zniechęcaj i dalej zagniataj. Po kilku minutach otrzymasz konsystencję dobrą do rozwałkowania ciasta.
Ale zanim rozwałkujesz, to podziel ciasto na dwie części i jedną rozwałkuj na cienki placek, którym wyłożysz okrągłą formę.
Posyp ciasto bułką tartą lub kaszą manną. Zabezpieczy to ciasto przed wsiąkaniem marmolady z jabłek.
Drugą część również cienko rozwałkuj i pokrój np. w paseczki. Ta część ciasta będzie potrzebna do przykrycia marmolady z jabłek i gruszek.
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, wykorzystaj je na ciasteczka.
Marmolada z jabłek i gruszek:
4 jabłka
3 gruszki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich (zalanych wrzątkiem, w celu oczyszczenia)
skórka otarta z 1 jednej cytryny
Jabłka, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy gaz na minimum. Gotujemy kilkanaście minut, aż jabłka i gruszki się rozpadną i powstanie masa. Co jakiś czas mieszamy.
Gotową marmoladę wykładamy na blaszkę, wyłożoną ciastem i przykrywamy paseczkami, zrobionymi z drugiej części ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180° około 40 minut, lub do przypieczonego wierzchu.
Treść oryginalnego przepisu: Szarlotka z jabłek i gruszek. Zagnieść ciasto z pół litra mąki, 2 łyżek masła, 3 żółtek, 1/8 kg cukru, łyżki spirytusu i na koniec noża sody. Rozwałkować cienko, wyłożyć nim spód i boki rondla, a środek napełnić marmoladą uduszoną z ośmiu jabłek i pięciu gruszek z cukrem, z dodaniem skórki cytrynowej i garści rodzynek sułtańskich. Przykryć zwierzchu ciastem i upiec w gorącym piecu. Przed włożeniem marmolady posypać na ciasto tartej bułki, aby nie nasiąkło wilgocią.