Szarlotka w amerykańskim stylu
Właśnie tak wyobrażam sobie amerykańską szarlotkę. Kruche maślane ciasto i aromatyczne nadzienie.
Drugiego dnia po upieczeniu ciasto staje się bardziej miękkie, ale i w takiej formie ma swój urok.
Piekłam je w zeszły weekend, a na jutro planuję powtórkę, tak nam smakowało!
Szarlotka w amerykańskim stylu
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki + 2 łyżki na wierzch
- masło - 200 g
- żółtko - 2 szt
- zimna woda - 4 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- nadzienie
- jabłka - 5 sztuk
- cukier - ok. 1/4 szklanki, zależenie od słodyczy owoców
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- woda - 4 łyżki
Zimne masło pokrój na małe kawałki. Połącz z mąką i pozostałymi składnikami, szybko wyrabiając grudkowate ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo, bo stanie się twarde. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki różnej wielkości, żeby w trakcie pieczenia niektóre pozostały większe, a część się rozpadła. Włóż do garnuszka z wodą, cukrem i cynamonem, gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 5 minut. Dodaj skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody, całość zagotuj i przestudź.
2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka. Z pozostałego ciasta przygotuj ozdoby placka, np. kratkę lub listki. Posmaruj je wodą (pędzelkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia wierzchu. Przed podaniem ostudź.