Szarlotka na kruchym cieście
Ach znów te jabłka. Tym razem wspaniała szarlotka, która z rozkoszą skosztujecie.
Delikatne krucho maslowe ciasto i przepyszna słodycz jabłek z nuta boskiego karmelu.
Doskonała szarlotka na brzydka pogodę, na pewno poprawi Wam humor.
Zapraszam !
Składniki na ciasto:
500 g maki tortowej
250 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
4 żółtka
3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
4 jabłka /szara reneta/
2 łyżki cukru muscovado
1 łyżeczka cynamonu
1/2 cytryny
Cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła i połączyć w okruszki.
Dodać cukier, żółtka i zimna wode.
Zagnieść ciasto, uformować kule i zawinąć w folie, schłodzić 20 minut.
Formę do tarty /24 cm/ posmarować olejem .
Polowe ciasta rozwałkować, wyłożyć spod i ran formy, nakłuć widelcem.
Piec w 200’C przez 15 minut tylko do lekkiego zarumienienia.
Następnie odstawić do wystudzeniu.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne.
Skropić cytryna.
Wyłożyć na podpieczony spod ciasta.
Posypać cukrem z cynamonem.
Przykryć pozostałym ciastem formując rant tak aby skleić.
Piec w nagrzanym piekarniku 180’C przez 50 minut.
Upieczona tartę posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?
Wpis został dodany przez telefon, mogą wystąpić błędy w publikacji za to przepraszam.mmhn