Szarlotka na kruchym cieście z pianką
Składniki:
Ciasto kruche
- 6 żółtek
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
Nadzienie:
- 8-10 kwaskowatych jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanka wody
Pianka:
- 6 białek
- 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 budyń waniliowy
- ½ szklanka cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej Kujawski i mieszamy, aż mąka wchłonie olej. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Wbijamy żółtka i dodajemy zimną wodę. Składniki ciasta mieszamy i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części: ⅓ i ⅔. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 1 godziny. Formę (34cm x 23cm) wykładamy pergaminem. Do środka wkładamy ⅔ ciasta, rozkładając je równą warstwą na dnie. Ciasto lekko ugniatamy, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC . Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy.
Krok 2
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na półplasterki. Pokrojone jabłka umieszczamy w rondelku, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy cynamon i cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z sokiem cytrynowym, dodajemy do masy jabłkowej, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną bezę, dodając stopniowo pod sam koniec ubijania cukier. Do bezy dodajemy łyżkę oleju Kujawskiego oraz budyń, używając najniższych obrotów miksera. Piankę układamy na warstwie jabłek. Na wierzch ścieramy resztę ciasta kruchego z lodówki. Pieczemy przez około 1 godzinę, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 3 godziny