Szarlotka na kruchym cieście z kremowo jabłkowo-budyniowym
Szarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również!
No i dziś mam dla Was przepis na taką pyyyszną szarlotkę.
Taką domową , babciną , na półkruchym cieście, które wprost rozpływa się w ustach.
Soczyste jabłka obłędnie pachną cynamonem i wypełniają cały dom słodkim zapachem.
Taka szarlotka jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Gwarantuję , że zniknie jeszcze ciepła i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
NADZIENIE:
*jabłka – 1 kg
* sok jabłkowy – 1 l
* budyń śmietankowy z cukrem – 3 op
* cynamon – 3 łyżki
CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* masło – 250 g
* żółtka – 6 szt
* cukier puder – 1 szkl
* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę.
Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.
NADZIENIE:
Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem.
750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem.
Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut.
Smacznego!
Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną masę ciasto wkładamy dodatkowo na kilka godzin do lodówki.