Szarlotka na kruchym cieście z kremowo jabłkowo-budyniowym

Szarlotka na kruchym cieście z kremowo jabłkowo-budyniowym
Zdjęcie - SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również!

No i dziś mam dla Was przepis na taką pyyyszną szarlotkę.

Taką domową , babciną , na półkruchym cieście, które wprost rozpływa się w ustach.

Soczyste jabłka obłędnie pachną cynamonem i wypełniają cały dom słodkim zapachem.

Taka szarlotka jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Gwarantuję , że zniknie jeszcze ciepła i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Polecam!

Zdjęcie - SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

NADZIENIE:

*jabłka – 1 kg

* sok jabłkowy – 1 l

* budyń śmietankowy z cukrem – 3 op

* cynamon – 3 łyżki

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* masło – 250 g

* żółtka – 6 szt

* cukier puder – 1 szkl

* śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę.

Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.

NADZIENIE:

Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem.

750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem.

Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut.

Smacznego!

Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną masę ciasto wkładamy dodatkowo na kilka godzin do lodówki.

Kategorie przepisów