Szarlotka egzotyczna z mango fit


Forma kwadratowa 20 x 20 cm.
Na dużą blachę podwajamy składniki.
Ciasto kruche -kruszonka:
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej
100-120 gram zimnego oleju kokosowego
3 łyżki erytrolu (lub np. ksylitol)
1 łyżeczka inuliny ( opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki mielonej wanilii
Owoce:
2 średnie mango
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok.
Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i podpiekamy ok. 10-15 minut. Następnie wykładamy owoce na podpieczony spód i wysypujemy równomiernie resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut.Ciasto studzimy i schładzamy ok. godziny, żeby się nie kruszyło.