Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)
Wiele osób obawia się przygotowywania deserów (a już w szczególności pieczenia ciasto), uważając, że to coś wyjątkowo trudnego. Oczywiście, jeśli na początku weźmiemy się za upieczenie piętrowego tortu, próba może nie okazać się sukcesem, dlatego proponuję zacząć od czegoś prostszego, co wcale nie znaczy, że mniej dobrego!
Dziś proponuję przygotowanie bardzo prostej szarlotki. Naprawdę nie wymaga wiele pracy, a elekt jest świetny- może być jeszcze bardziej spektakularny, jeśli podamy jej porcję z gałką lodów czy kleksem bitej śmietanki!
Wiem, że wspomagam się w tym przepisie gotowym ciastem francuskim i musem jabłkowym, jednak nie bądźmy dla siebie zbyt surowi! Ułatwianie sobie pracy w kuchni nie jest niczym złym, szczególnie jeśli stawiamy w niej pierwsze kulinarne kroki.
I po tym krótkim wstępnie zapraszam do upieczenia szarlotki, z którą każdy da sobie radę, jej przygotowanie to dosłownie 10 minut, a efekt bardziej niż zadowalający!
Krok po kroku, jak przygotować szarlotkę:
Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.
Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.
Delikatnie nałóż porcję musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).
Na musie ułóż warstwę bardzo cienko (ok. 1 mm) pokrojonych jabłek.
Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem…
… i posyp cukrem.
Brawo! Szarlotka gotowa, teraz może trafić do piekarnika!
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłka - ok. 3 szt (np. ligol)
- mus jabłkowy - ok. 3-4 łyżki
- bułka tarta - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki, roztopione
- cukier - ok. 4 łyżki
Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.
W tym czasie obierz jabłka, przekrój na pół, oczyśc gniazda nasienne i pokrój w cienkie, ok. 1 mm plasterki.
Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.
Delikatnie nałóż porcję musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).
Na musie ułóż warstwę bardzo cienko pokrojonych jabłek, nakładając na siebie plasterki (jak dachówki).
Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.