Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiele osób obawia się przygotowywania deserów (a już w szczególności pieczenia ciasto), uważając, że to coś wyjątkowo trudnego. Oczywiście, jeśli na początku weźmiemy się za upieczenie piętrowego tortu, próba może nie okazać się sukcesem, dlatego proponuję zacząć od czegoś prostszego, co wcale nie znaczy, że mniej dobrego!

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś proponuję przygotowanie bardzo prostej szarlotki. Naprawdę nie wymaga wiele pracy, a elekt jest świetny- może być jeszcze bardziej spektakularny, jeśli podamy jej porcję z gałką lodów czy kleksem bitej śmietanki!

Wiem, że wspomagam się w tym przepisie gotowym ciastem francuskim i musem jabłkowym, jednak nie bądźmy dla siebie zbyt surowi! Ułatwianie sobie pracy w kuchni nie jest niczym złym, szczególnie jeśli stawiamy w niej pierwsze kulinarne kroki.

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I po tym krótkim wstępnie zapraszam do upieczenia szarlotki, z którą każdy da sobie radę, jej przygotowanie to dosłownie 10 minut, a efekt bardziej niż zadowalający!

Krok po kroku, jak przygotować szarlotkę:

Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatnie nałóż porcję  musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na musie ułóż warstwę bardzo cienko (ok. 1 mm) pokrojonych jabłek.

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem…

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

… i posyp cukrem.

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brawo! Szarlotka gotowa, teraz może trafić do piekarnika!

Zdjęcie - Szarlotka dla początkujących (krok po kroku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jabłka - ok. 3 szt (np. ligol)
  • mus jabłkowy - ok. 3-4 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki, roztopione
  • cukier - ok. 4 łyżki
Przygotowanie:

Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.

W tym czasie obierz jabłka, przekrój na pół, oczyśc gniazda nasienne i pokrój w cienkie, ok. 1 mm plasterki.

Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.

Delikatnie nałóż porcję  musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).

Na musie ułóż warstwę bardzo cienko pokrojonych jabłek, nakładając na siebie plasterki (jak dachówki).

Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto tortowe z jagodami i bezą
1

Ciasto tortowe z jagodami i be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką
1

Ciasto drożdżowe z borówką ame…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Chlebek bakaliowy (bez tłuszcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto cytrynowe z jagodami i makiem

Ciasto cytrynowe z jagodami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą

Kruche ciasto z czereśniami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Łabędzi puch z jabłkową galaretką

Łabędzi puch z jabłkową galare…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Fit szarlotka z orzechową kruszonką
1

Fit szarlotka z orzechową krus…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szarlotka z bezową pianką
1

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia