Szarlotka biszkoptowa

Szarlotka biszkoptowa

Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na jabłka w pełni, korzystam i ja;)

Zachciało mi się jakiejś dobrej, ale przy tym delikatnej i lekkiej szarlotki.

Choć jeszcze na chwilę chciałam pozostać w letnim, wakacyjnym klimacie i takiego ciasta poszukiwałam;)

Idealna wydała mi się szarlotka upieczona na puszystym biszkopcie.

Delikatny biszkopt, przełożony kwaskową warstwą jabłek, po prostu pycha!

Składniki:

biszkopt

  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Białka ubić z solą na sztywno.
Partiami dodawać cukier, ciągle ubijając.
Nie przerywając ubijania dodawać po żółtku.
Do masy dodać maki i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia się składników.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 25 minut w 180C.
Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić w z dłuż na pół.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka i zagotować.
Do gotujących się jabłek dodać galaretkę w proszku.
Całość wymieszać i ściągnąć z gazu.
Gorącą mas wylać na jeden blat biszkopta.
Ciasto przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Włożyć do lodówki by całość stężała.
Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub jak ja polać lukrem.

Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów