Szachownica drożdżowa czyli Weekendowa Piekarnia
Andzia, która opiekuje się #59 spotkaniem w Weekendowej Piekarni wybrała dla nas przepis na pyszną szachownicę drożdżową. Bardzo się ucieszyłam, bo uwielbiam drożdżowe wypieki. Podoba mi się to, że w Weekendowej Piekarni możemy raz piec chlebek na zakwasie, a raz bułeczki drożdżowe i każdy może znaleźć coś dla siebie. Szachownica bardzo nam smakowała. Kolorowe kuleczki podczas wyrastania i potem pieczenia złączyły się ze sobą i powstała właśnie taka szachownica. Ja nie posypywałam jej cukrem pudrem ani kakao, jedliśmy taką jak widać, odrywając małe bułeczki. Dziękuję za kolejne wspaniałe wspólne pieczenie.
Składniki:
*30 g drożdży
*5 łyżek cukru
*1/3 szklanki ciepłego mleka
*1 jajko
*szczypta soli
*1,5 szklanki mąki
*3 łyżki kakao
*3 łyżki śmietanki kremówki
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.
Smacznego :)