Syrop do kawy o smaku piernika
Ostatnio najbardziej lubię pić kawę, która smakuje świętami. Jaki jest jej sekretny składnik? Syrop piernikowy ! ......
(do wszystkich Mikołajek i Mikołajów)
Psst.. taki syrop świetnie się też sprawdzi w roli prezentu :)
/ przepis własny, składniki na 1 słoiczek o pojemności 220 ml firmy WECK/
- 150 g cukru kryształu - 350 ml wody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Cukier rozpuszczamy wraz z wodą w rondelku. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Trzymamy rondelek na średnim ogniu i redukujemy syrop cały czas mieszając (pomocna jest tutaj silikonowa szpatułka). Przelewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy go w lodówce max. 14 dni.
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________