Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie

Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie

Zdjęcie - Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jeden z najpiękniejszych dni w roku. Szkoda, że dodatkowego nastroju nie nadaje nam  biały puch, ale jestem przekonana, że udało Wam się stworzyć świąteczną atmosferę w domach i bez śniegu za oknem.

Na świątecznym stole, obok sałatek i pasztetów będzie nam towarzyszył bakaliowy chleb na zakwasie. Dodałam do niego bakalie, które zostały mi z pieczenia makowca, piernika i serników, czyli orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina, morele, daktyle, płatki migdałowe i mak. Dodatki można śmiało zmieniać, mogą się pojawić suszone gruszki, orzechy laskowe czy sezam.

Życzę wszystkim smakowitych i radosnych świąt, w ciepłym gronie najbliższych. Niech najbliższe dni będą piękne dla każdego!:)

Zdjęcie - Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczny chleb bakaliowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu
  • 200 g bakalii (u mnie orzechy nerkowca, orzechy włoskie, daktyle, morele, żurawina, płatki migdałowe, mak)
  • 450 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy posiekane bakalie, aktywny zakwas, oliwę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2godziny.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto formujemy na kształt okrągłego bochenka i wkładamy do wiklinowego koszyka, wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
  3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  4. Koszy odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy i pieczemy 10 minut.
  5. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopi i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

3.1.09

Kategorie przepisów