Świąteczne paszteciki na zakwasie
Coraz bliżej Święta, w związku z tym czas podzielić się kolejnym przepisem, który fantastycznie sprawdzi się na odświętnym stole. W wielu domach w świąteczne dni serwowany jest barszcz lub zupa grzybowa, niektórzy podają je z uszkami, inni z krokietami, a ja należę do miłośników pasztecików.
W tym roku upiekę je na zakwasie, a dziś postanowiłam przetestować przepis. Dzielę się poniżej udaną recepturą i podpowiadam, że w cieście tym możecie użyć farsz jaki chcecie np. kapustę z grzybami, czy w bardziej szalonej wersji np. szpinak. Ja postawiłam tym razem na pieczarki i parmezan, palce lizać!
Czas całkowity: 4 godz 50 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- aktywnego zakwasu żytniego - 160 g
- letniego mleka - 250 ml
- białko (wierzch) - 0
- dowolnego nadzienia (u mnie pieczarkowe) - 400 g
- suszony tymianek lub mak (wierzch) - 0
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- nóż
- pędzelek
- waga kuchenna
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, rozbełtane jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 4 godziny w ciepłym miejscu.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20x33 cm.
3. Na połowie powierzchni wykładamy farsz i zawijamy ciasto od dłuższego boku jak roladę.
4. Każdą roladę kroimy na 14 paseczków.
5. Paszteciki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Paszteciki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziołami lub makiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Upieczone paszteciki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z grubo mielonym pieprzem.