Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką
Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych.
#ciastojakzobrazka
Składniki:
1 kostka masła bez laktozy
2/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki)
(uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej)
4 jaja w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej
4 łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 goździki
1/2 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie) i jedna szklanka wody
3 sztuki goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu
Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia, mielone siemię lniane
Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać 2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.
Miękkie masło bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja mieszamy, aż konsystencja będzie jedwabista. I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać. Dodać przyprawy utarte w moździerzu, kakao i proszek do pieczenia. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i oprószonej siemieniem lnianym brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.
#beko
Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.
#ciastojakzobrazka