Świąteczna kapusta z fasolą i grzybami + film - Smakowite Dania
Świąteczna kapusta z fasolą i grzybami
Dziś przeniesiemy się w kulinarną podróż do serca polskiej kuchni, przygotowując kiszoną kapustę z suszonymi grzybami i fasolą. To danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i domowych obiadów. To tradycyjne danie z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami i fasolą jest nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowych składników. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale również jako codzienny obiad. Cieszcie się każdym kęsem i dzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach!
Film:
Składniki na świąteczną kapustę z fasolą i grzybami (4 porcje):
- 1 kg kapusty kiszonej
- garść suszonych grzybów
- 500 g ugotowanej fasoli czerwonej lub białej ( waga po ugotowaniu )
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- czarny mielony pieprz
- sól
Przepis na świąteczną kapustę z fasolą i grzybami:
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i zalewamy wodą,
tak aby kapusta była lekko zakryta, wszystko gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka. Często mieszamy żeby kapusta się nie przypaliła w razie potrzeby dolewamy wodę.
Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zrumienioną cebulę, wszystko razem łączymy, doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem i mieszamy, chwilę gotujemy. Na końcu wrzucamy ugotowaną fasolę całość razem łączymy, gotujemy jeszcze 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia.