Świateczna ćwikła z chrzanem: przepis, jak zrobić

Świateczna ćwikła z chrzanem: przepis, jak zrobić
Zdjęcie - ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ćwikła z chrzanem.
Ćwikła z chrzanem.Przepis na ćwikłę z chrzanem, winem i jabłkiem do obiadu. Wyjątkowa, świąteczna ćwikła z tartym chrzanem i jabłkiem, doprawiona czerwonym winem, octem winnym i cukrem. Pyszne tarte buraczki do obiadu, mięs i wędlin na zimno.
Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na ćwikłę z chrzanem:
  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
  • ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
  • szczypta kminku mielonego
  • 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
  • ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
  • sól do smaku

PRZEPIS NA TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC.
    PRZYGOTOWANIE ćwikły krok po kroku :
    Krok 1.
    • Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.


    Krok 2.
    • W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał.

    • Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.

    Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin.

    Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
    Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby dodatkowo wzbogacić smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).

    Miłego gotowania!

    Zdjęcie - ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    fot. Moja Książka Kucharska
    Zdjęcie - ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM: przepis, jak zrobić - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    fot. Moja Książka Kucharska




    Kategorie przepisów