Świateczna ćwikła z chrzanem: przepis, jak zrobić
Ćwikła z chrzanem.
Ćwikła z chrzanem.Przepis na ćwikłę z chrzanem, winem i jabłkiem do obiadu. Wyjątkowa, świąteczna ćwikła z tartym chrzanem i jabłkiem, doprawiona czerwonym winem, octem winnym i cukrem. Pyszne tarte buraczki do obiadu, mięs i wędlin na zimno.
Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła...
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Oto składniki i przyprawy na ćwikłę z chrzanem:
- ok. 1 kg buraków ćwikłowych
- ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego )
- 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego)
- ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku)
- szczypta kminku mielonego
- 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.)
- ok. 1 łyżka cukru (do smaku)
- sól do smaku
PRZEPIS NA TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC.
Krok 1.
- Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem.
Krok 2.
- W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał.
- Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin.
Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.
Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem. Aby dodatkowo wzbogacić smak ćwikły, można dodać do niej około 1/2 szklanki kwasu z buraków (wina wówczas nie dodajemy).
Miłego gotowania!
fot. Moja Książka Kucharska
fot. Moja Książka Kucharska