Surówka z kapusty z czarnuszką
Składniki:
- 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 400 g białej kapusty
- 100 g marchwi
- 75 g cebuli
- 50 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1 szczypta cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę poszatkuj dość cienko. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w pióra.
Krok 2
Jogurt wymieszaj z olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj szczyptę cukru, jeśli lubisz.
Krok 3
Polej przygotowane warzywa sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, by smaki się połączyły i dopiero podawaj.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe