Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest to szybka, zdrowa, lekka, soczysta i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Ze względu na zastosowane składniki z których jest przygotowywana jest niskokaloryczna. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do wielu polskich obiadów. Można ją nawet dodać do wrapa mięsnego lub wegetariańskiego oraz do burrito czy burgera i na kanapki. Idealna również do dań z grilla czy jako lekka przekąska. Atutem jest to, że kapusta pekińska jest dostępna przez cały rok i lubiana przez wszystkich. Taką surówkę możemy przyrządzić ze składników jakie chcemy i lubimy. Sprawdź też przepis na obiadową surówkę z czerwonej kapusty, surówkę obiadową Colesław z białej kapusty albo surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią.
Danie: Surówka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Wykonanie: 10 min.
Kalorie: 180 kcal
Surówka z kapusty pekińskiej jest to szybka oraz bardzo zdrowa, lekka, soczysta i wyjątkowo smaczna surówka obiadowa do szybkiego wykonania.
Składniki:1 mała kapusta pekińska lub pół średniej
1 średnia marchewka
1 małe jabłko
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
- Pierwszym krokiem jaki trzeba wykonać jest poszatkowanie kapusty drobno nożem i przełożenie do miski. Całość posypać płaską łyżeczką soli.
- Następnie należy unieść ją trochę przy pomocy tłuczka i odstawić na chwilę.
- Kolejnym krokiem jest obranie i starcie marchewki oraz jabłka na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę, tartą marchew i jabłko należy dokładnie razem wymieszać i dodać do wszystkiego łyżkę jogurtu naturalnego.
- Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po godzinie od wymieszania składników. Przechowywać ją można w lodówce do dwóch dni.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook