Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem

Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem

                           Rozmawiałam ostatnio z Moimi Muszkieterkami i zapytałam o pomysł na surówkę z kapusty pekińskiej. Różne padły propozycje, wszystkie pyszne, a wybrałam sobie surówkę, którą zachwala Margot. I dobrze, że zachwala, bo jest pyszna. Z ciekawości mojej wielkiej oraz inwencji twórczej dodałam do surówki kwiatki białego i fioletowego bzu - lilaka. Bez podwójny, taki mam w ogrodzie akurat. Nie wiem, czy to dlatego, że kwiecie podwójne, ale miał w sobie goryczkę. Jednak nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu na obiad całej miseczki sałatki. Pyszna była wiecie?:) Sałatkę zaliczam do wspaniałej kwiecistej akcji Pinkcake

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*30 dag kapusty pekińskiej

*1 jabłko

*1 cebula

*10 dag suszonych śliwek kalifornijskich

*3 ząbki czosnku

*1/4 szklanki majonezu (zastąpiłam jogurtem naturalnym)

*2 łyżki śmietany (dałam jogurt naturalny)

*natka pietruszki

*kwiatki bzu - lilaka (można pominąć)

*sok z cytryny

*pieprz, sól

 

Wykonanie:

Owoce i warzywa umyć, osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Śliwki suszone pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz kwiatkami bzu (jak ktoś chce).

Smacznego :) 

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów