Surówka z kapusty pekińskiej z...bzem
Rozmawiałam ostatnio z Moimi Muszkieterkami i zapytałam o pomysł na surówkę z kapusty pekińskiej. Różne padły propozycje, wszystkie pyszne, a wybrałam sobie surówkę, którą zachwala Margot. I dobrze, że zachwala, bo jest pyszna. Z ciekawości mojej wielkiej oraz inwencji twórczej dodałam do surówki kwiatki białego i fioletowego bzu - lilaka. Bez podwójny, taki mam w ogrodzie akurat. Nie wiem, czy to dlatego, że kwiecie podwójne, ale miał w sobie goryczkę. Jednak nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu na obiad całej miseczki sałatki. Pyszna była wiecie?:) Sałatkę zaliczam do wspaniałej kwiecistej akcji Pinkcake.
Składniki:
*30 dag kapusty pekińskiej
*1 jabłko
*1 cebula
*10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
*3 ząbki czosnku
*1/4 szklanki majonezu (zastąpiłam jogurtem naturalnym)
*2 łyżki śmietany (dałam jogurt naturalny)
*natka pietruszki
*kwiatki bzu - lilaka (można pominąć)
*sok z cytryny
*pieprz, sól
Wykonanie:
Owoce i warzywa umyć, osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Śliwki suszone pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz kwiatkami bzu (jak ktoś chce).
Smacznego :)