Surówka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Surówka z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka po azjatycku. Kapusta pekińska ma wysoką gęstość odżywczą. I własnie dlatego zaczęła u nas częściej gościć.
Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z kurczakiem:
4 porcje
- 1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chilli lub ostrej papryki
- 2 papryki czerwonej
- olej rzepakowy
- 1 łyżka octu np. z białego wina lub ryżowego
- szczypiorek do smaku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z kurczakiem?
Czosnek przecisnąć do miseczki, wlać 3 łyżki oleju, dodać chili i wymieszać. Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część kurcza posmarować marynatą z oleju i czosnku. Usmażyć na patelni następnie lekko przestudzone pokroić w paski. Kapustę drobno poszatkować, paprykę pokroić w paski. Całość wymieszać z kurczakiem i doprawić octem i olejem z sezamu i szczypiorkiem