Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka

Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka
Zdjęcie - Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surówka z cykorii, jajka i kwaśnego jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 jasne cykorie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kwaśne jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka białego octu balsamicznego
Przygotowanie Cykorię płuczemy i układamy na talerzach pojedyncze liście. Ugotowane jaja kroimy na ćwiartki i rozkładamy na liściach cykorii. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i układamy obok jajek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. Na bazie śmietany przygotowujemy dip, dodając do niej ocet, musztardę, sól i pieprz i intensywnie ubijając trzepaczką. Gotowym sosem polewamy surówkę.


Porada:

Kupując cykorię warto zwrócić uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona, tym bardziej gorzka w smaku. Cykorie należy kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów