Superszybki omlet z boskimi śliwkami
Marzą mi się poranki pachnące świeżymi bułeczkami. Sporo byłabym w stanie dać za codzienne dostawy chrupiących bagietek i chleba na zakwasie.
Jako jednak, że świat niestety nie jest idealny, a ja nie mam tyle silnej woli, żeby regularnie zarabiać ciasto chlebowe, zostają mi Alternatywy Poranne.
Bardzo często zaczynam więc dzień różnymi omletami, placuszkami lub naleśnikami. Wystarczą dwa jajka, trochę mąki i coś smacznego na wierzch. A skoro o tym mowa…
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Superszybki omlet z boskimi śliwkami Składniki
- ulubiony omlet
- jajko - 2 szt, roztrzepane
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mleko - tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki
- sól - szczypta
- masa śliwkowa
- śliwki - 10 szt, słodkie
- masło - 1 łyżka
- cukier dark muscavado - 1 łyżka
- woda - 1/4 szklanki
- cynaon - 1/4 łyżeczki
- goździki - 2 szt
Wymieszaj wszystkie składniki omletu, wlej na rozgrzaną patelnie, usmaż na złoty kolor.
Na patelni rozgrzej masło, dołóż pokrojone w ćwiartki śliwki. Dodaj cukier, wodę i przyprawy. Smaż kilka minut, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie, a sos się zagęści. Ciepłymi śliwkami polej omlet i zjedz na śniadanie!