Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami

Zdjęcie - Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Stuten, regionalny przysmak - to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła.
Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo.
Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko z domowego wypieku. Poza tym mój domowy jest z mąki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, choć w sprzedaży jest cały okrągły rok.
Polecam!

Zdjęcie - Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

500 g mąki orkiszowej jasnej
225 ml mleka
42 g drożdży
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 jajko
150-200 g rodzynków

Przygotowanie:
  • rodzynki opłukać na sitku, odsączyć i rozłożyć na papierowym ręczniku, by obeschły
  • mleko wlać do rondelka odejmując 2 łyżki i delikatnie podgrzać. Do ciepłego mleka dodać masło pokrojone ma małe kawałeczki. Z 2 łyżkami odlanego mleka rozetrzeć w kubeczku drożdże do upłynnienia
  • do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć w 30-cm keksówce, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrastania
  • wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożykiem wzdłuż na pól. Posmarować mlekiem
  • piec w 18o' C 35 minut
  • początkowo studzić w foremce, a po około 10 minutach wyjąć chlebek z foremki i studzić na kratce
  • podawać z masłem i domową konfiturą
SMACZNEGO !

uwagi: do nacinania pieczywa używam nożyka z wymiennymi ostrzami, a właściwie samego ostrza. do kupienia w każdym markecie budowlanym. Jest niezastąpiony i ostry jak skalpel. Polecam!
Zdjęcie - Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z ziarnami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułeczki maślane z kruszonką
1

Bułeczki maślane z kruszonką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiany z ziarnami, na zakwasie

Chleb owsiany z ziarnami, na z…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Cebulowo-serowa bułka paryska

Cebulowo-serowa bułka paryska

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki maślane z kruszonką
1

Bułeczki maślane z kruszonką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Muffinki bakaliowe (bezglutenowe, wegańskie)

Muffinki bakaliowe (bezgluteno…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączusie serowe - mini (Quarkbällchen)

Pączusie serowe - mini (Quarkb…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!