Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym

Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym
Zdjęcie - Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na nadzienie:
  • 60 g rodzynek
  • 200 g migdałów
  • 50 g cukru
  • 100 ml kremówki
  • 3 g przyprawy do piernika
  • 200 g masy marcepanowej w czekoladzie
na ciasto:
  • 250 g sera twarogowego
  • 330 g mąki
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 125 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 5 g proszku do pieczenia
Przygotowanie Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. Migdały zmielić. Wymieszać z cukrem, odsączonymi rodzynkami, przyprawą korzenną i kremówką. Marcepan zetrzeć na tarce.


Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Ucierając, dolewać olej i miksować do połączenia się składników. Do masy dodawać partiami mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 30x45 cm.

Na cieście rozsmarować nadzienie, a wierzch posypać marcepanem. Zrolować i lekko spłaszczyć.


Rozciąć wałek ciasta wzdłuż na pół. Zapleść warkocz, krzyżując części naprzemiennie. Struclę przełożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 175°C przez 50 min.


Porady:

1. Ciasto najwygodniej zaplatać na papierze do pieczenia. Ułatwi to przenoszenie warkocza do formy.

2. Jeśli strucla szybko się rumieni, w połowie pieczenia można przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów