Strrraszne pająki czyli babeczki na halloween
Tym razem propozycja dla tych, którzy … nie cierpią na arachnofobię. Chociaż, z drugiej strony, czy można nie pokochać tych błyskających bystrymi oczkami czekoladowych pajęczaków?
To babeczki z ciemnym kakao, na wierzchu (kolejno) krem waniliowy, czekoladowe ciasteczko oblane ciemną czekoladą z namalowanymi oczkami, ozdobione żelowymi nóżkami. Coś w sam raz na strrrasznie pyszny deser!
Proporcje na 12 pająków.
Strrraszne pająki czyli babeczki na halloween Składniki- mąka pszenna - 250 g
- cukier - 175 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- kakao - 3 łyżki
- mleko - 250 ml
- olej rzepakowy - 90 ml
- jajko - 1 szt
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- krem waniliowy
- masło - 100 g, miękkie
- serek śmietankowy typu 'Philadelphia' - 150 g
- cukier puder - ok. 2 łyżek (do smaku)
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- dodatki
- ciasteczka czekoladowe - 12 szt, użyłam Oreo
- ciemna czekolada - 1 tabliczka
- biała czekolada - 1/4 tabliczki
- perełki cukroer - 24 szt
- długie żelki - ok. 6-10 szt (na 6 nóżek dla każdego pajączka)
Ciasto: Mleko połącz z jajkiem, olejem i esencją waniliową. Dodaj do połączonych suchych składników- mąki, cukru, soli, sody, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj, np. silikonową łopatką.
Ciasto przelej do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami, piecz 20 minut w temp. 200oC.
Krem: masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj serek i wanilię, dokładnie ubij mikserem na puszysty krem.
Z ostudzonych babeczek lekko zetnij wierzch, aby miały płaski wierzch. Nałóż krem.
Na każde ciasteczko nałóż warstwę gorzkiej czekolady. Roztopioną białą czekoladą "namaluj" oczka, możesz użyć cukrowych kulek do ich wykończenia lub namalować źrenice kropelką ciemnej czekolady.
Nałóż ozdobione ciasteczka na wiech kremu, po bokach umieść żelkowe nóżki pająków.